Navigáció

Egy színpadi produkció különösen hatásos, ha a zenét különleges látvány egészíti ki, ilyen lesz június 22-én 19 órai kezdettel a Békési Galériában a „Reneszánsz zene és táncok gyöngyszemei” című műsor. A Renaissance Consort hangversenyén közreműködik a Pavane Történelmi Táncegyüttes. 

Az 1980-ban alakult Renaissance Consort azok közé az együttesek közé tartozik, amelyek Magyarországon az elsők között “fedezték fel”a XV-XVII. század muzsikáját, amely a megőrzés küldetését vállaló művészek nélkül mára talán már végleg feledésbe merült volna.

Az együttes megalakulása óta töretlenül kutatja, ápolja és népszerűsíti a régi korok zenéjét. Koncertjeiken először a XV-XVII. század németalföldi, angol, olasz és spanyol hangszeres táncdarabjai szerepeltek. Egyre nagyobb súlyt fektette a régi magyar zene megszólaltatására, bemutatására is. Mára már a kor szinte minden jelentősebb hazai és külföldi zenei gyűjteményének, ismert és ismeretlen mesterének darabjai műsoron vannak az együttes hangversenyein.

A Renaissance Consort rendkívül nagy gondot fordít a korabeli hangzás és látvány megteremtésére. Ennek érdekében beszerezték a reneszánsz korában használatos hangszerek másolatait (blockflöte, krummhorn, kortholt, rauschpfeifen, schalmei, shawm, gaita, viola da gamba, rebec, lant, reneszánsz gitár, spinet, ütőhangszerek stb.) és öltözékünk is az akkori viseletet idézi.

Több éves szakmai és művészi kapcsolat jött létre a Renaissance Consort és a szegedi Pavane Történelmi Táncegyüttes között. Az évek óta külön és közösen is folytatott kutatómunka eredménye az a színes program, amelyben a két együttes a XV-XVII. század magyar és európai fejedelmi udvarainak korabeli táncait és zenéjét dolgozza fel. A kor hangulatát visszaadó jelmezekben előadott műsor a reneszánsz életöröm hű kifejezője, amely maradandó élményt nyújt a ma emberének is.

Az együttes évente közel harminc hangversenyt ad. A hazai fellépések mellett művészeti tevékenységünk híre eljutott a határon túlra is. Visszatérő vendégei a felvidéki Somorja és Pozsony régi zenei fesztiváljának, részt vettek a Kaltenbergi Várjátékokon és a Marosvásárhelyi és Csíkszeredai Régi Zenei Napokon. Magyarországot képviselték a “Budapest Berlinben” című kulturális napokon, nagy sikerrel szerepeltek Český Krumlov (Csehország) és Horsens (Dánia) középkori fesztiváljain. Különösen az elmúlt tíz esztendőben vált az együttes a magyar zenekultúra utazó nagykövetévé.