Navigáció

Meister Éva színművész június 24-én este Psalmus Hungaricus című irodalmi estjén hallgatóit időutazásra hívta. Végigkalauzolta őket a Rákóczi-féle szabadságharctól a máig tartó úton, kiemelve a magyarok örök szabadságvágyát, az érte való folyamatos harcot. A rendezvénynek Békésen, a Püski Sándor Könyvtár adott otthont.

Az időutazáshoz a művésznő az irodalmat és a dalokat hívta segítségül. Az előadásban felismerhettük klasszikusaink, például Petőfi és Ady verseit épp úgy, mint kortársaink műveit: Szőcs Géza versét vagy Petrás János (Kárpátia együttes) szövegét. A műsort kuruc-, katona- és népdalok színesítették. A Rákóczi-féle szabadságharctól, az 1848/49-es szabadságharcon és az ’56-os forradalmon át ez a bizonyos időutazás egészen a 2006. októberi fővárosi tüntetésekig tartott.
Meister Éva egyszemélyes színházával sajátos műfajt alkotott. Nem lehet könnyű feladata színészként a műsort összeállítania és önmagát rendeznie. A nézők a műsor idejére megfeledkezhettek egyéni gondjaikról, bajaikról. Meister Éva szellemileg és lelkileg magasabb szintre, a nemzet szintjére emelte őket, és ott átélhették az összetartozás élményét.