Navigáció

A  Békés-tarhosi Zenei Napok keretében az idén már a III. Nemzetközi Néptáncfesztivált szervezte meg a Békés Városi Kulturális Központ és a Belencéres Alapítvány.  A rendezvény jó alkalmat nyújtott arra, hogy ízelítőt adjon Közép-Európa kultúrájának sokszínűségéből – értékelte az eseményt Túri Andrea fesztiváltitkár. 

A találkozón részt vett Lengyelországból a „Hyrni” Felnőtt Néptánccsoport 35 taggal, ők a felnőtt korosztályt képviselték 17-től 65 éves korig. Vezetőjük: Maciek Warpecha. Ők először jártak Békésen. Jó kapcsolatot ápolnak a Kamuti Néptáncegyüttessel, és a kamutiak révén kerültek a békési rendezvényre.
A lengyelek mellett a másik külföldi csoport Csehországból érkezett, a Kunovice-i Gyermek Néptánccsoport 29 tinédzser taggal. Ők immár harmadik alkalommal látogattak Békésre, vezetőjük dr. Ramona Habartova.
Valamennyi néptánccsoport kísérő zenekart is hozott magával, tehát élő zenére táncoltak. A Belencéres Néptáncegyüttest a Suttyomba zenekar kísérte. 
A programról Túri Andrea elmondta, június 30-án 19 órai kezdettel táncházat tartottak a kulturális központban, ahol az érdeklődők a három csoporttól tanulhattak magyar, lengyel és cseh néptáncokat.  A jó hangulatú rendezvény 23 óráig tartott.
Július 1-én Békésen, a Piac téren bemutatkozott mindhárom néptáncegyüttes. A békésiek – Mahovics Tamás ás Mahovicsné Ladányi Anita koreográfiái alapján – szilágysági, méhkeréki és eleki táncokat mutattak be. A lengyel csoport a Magas-Tátrában lévő Zakopane és Nowy Targ néptáncait ismertette meg a békésiekkel. A cseh fiatalok pedig táncukban a baromfiudvar tyúkjait és kakasait idézték meg. A Piac térről indult a hagyományos menettánc a Múzeum-közön keresztül a Királyok Kapuja millenniumi emlékműig. Ibrányi Éva alpolgármesternek és Lévainé Homoki Évának, a Hegyesi János Városi Könyvtár és Közművelődési Intézmény igazgatójának köszönhetően a három néptáncegyüttes 18 órától Füzesgyarmaton, a Gara Hotelben lépett föl.
Július 2-án ebéd után Tarhoson az V. Körösök Völgye Folklórfesztiválon mutatta be a három csoport táncait, este pedig Gyulán XII. Körös-völgyi Sokadalom népművészeti fesztiválon léptek föl. Június 3-án délután a kulturális központban a három néptáncegyüttes közös gálaműsort adott. Koszecz Sándor, a kulturális központ igazgatója és Lehoczki Mihály, az alapítvány elnöke a vendégeknek ajándékot és emléklapot nyújtott át. A rendezvény végén meglepetésként a három együttes a színpadon közösen csárdást táncolt.   

Fotók: bekesmatrix.hu