Navigáció

somogyitothdaniel

A XXXVI. Békés-tarhosi Zenei Napok nyitóhangversenyét a Kodály Filharmonikusok adják Debrecenből, melynek karnagya és egyben igazgatója a korábban Békéscsabán a Békés Megyei Szimfonikus Zenekart dirigáló: Somogyi-Tóth Dániel. A hangversenyen közreműködik még a debreceni Kodály Kórus, szólót pedig Molnár Andrea fog énekelni. Az előadás 2012. június 17-én (vasárnap) 19:00 órától kezdődik. Ennek apropójából készítettünk interjút az ifjú karnaggyal.



Tavaly májusban nyerte el Debrecenben a Kodály Filharmonikusok és a Kodály Kórus igazgatói posztjára kiírt pályázatot. Az elmúlt egy évben hogyan érezte magát a cívisvárosban?
– Hatalmas lendülettel fogtunk bele a munkába, aminek már most, egy év után kézzelfogható eredményei vannak: megtöbbszöröződött a közönség száma, a filharmonikusok ismertsége és elismertsége érezhetően megnőtt, és elmondhatjuk, hogy ez meghozta a gazdasági szereplők és a városi vezetés figyelmét is. A zenekar és a kórus a közeljövőben várhatóan nemzeti besorolást fog kapni, ami tovább segíthet a szakmai és gazdasági erősödésben. Kiváló szólistákkal és karmesterekkel dolgoztunk együtt ebben az évadban, és azt remélem, a művészek is egyre jobban büszkék a hivatásukra és együttesükre. Én magam is egyre jobban érzem magam, ahogy kezdenek láthatóvá válni az eredményeink. Hatalmas megtiszteltetés Magyarország második legnagyobb városának zeneigazgatójaként a hangverseny- és operaélet megújulását megálmodni és szép lassan valóra váltani. Szeretnék legjobb tudásom szerint megfelelni ennek a kihívásnak, szeretném, ha Debrecen egyre inkább a zene városa lenne.

Békéscsabán mind a szakmai körök, mind a közönség elismerte munkáját, sőt a zenekarral regionális Príma-díjban is részesült. Mivel másabb a Kodály Filharmóniát vezetni?
– Debrecenben egy zenekar, egy kórus és egy operatagozat vezetője vagyok, mindháromban főállású közalkalmazottak dolgoznak, ami egyrészt sokkal nagyobb szakmai mozgásteret ad, másrészt a roppant felelősség miatt sokkal kötöttebb szabályrendszernek kell megfelelni.

Milyen szakmai kapcsolata maradt Békés megyével?
– Békés megye zenei életével nagyon nagy baj van. A korábbi fenntartótól, a megyei önkormányattól országos intézkedés keretében elvették ezt a jogkört, és mivel a zenekar nem egy intézmény, hanem„csak” egy egyesület, a városnak nem kötelessége átvenni. A békéscsabai önkormányzat egyelőre nem találja a működés forrását, de bízom benne, hogy a nyár folyamán megoldást találunk erre a problémára, mert nem lehet, hogy egy ekkora sikertörténet ilyen váratlanul hanyatlásba forduljon. Amikor elmentem Debrecenbe, nyilvánvaló volt, hogy építkezni már nem lesz kapacitásom Békés megyében, de akkor nem is úgy tűnt, hogy erre szükség van, hiszen már minden működött. A tervem az volt, hogy az elért szintet megtartva, művészeti vezetőként továbbra is jelen legyek Békés megye zenei életében, hiszen ezer szállal kötődöm ide, el sem tudtam volna képzelni másként, de a napi feladatok ellátására szerettem volna találni egy tehetséges fiatal karmestert, aki fokozatosan egyre több részt vállalt volna a feladatból. Elmentem Debrecenbe, majd heteken belül – ettől teljesen függetlenül – összeomlott a fenntartói háttér, és arra nekem már nincs módom, hogy ismét a nullából felépítsem az egész rendszert, hiszen ez eddig is több mint egy embert kívánt tőlem. Most, hogy vége az évadnak, több időt tudok majd Békés megyében lenni, és remélem, ez meghozza majd a gyümölcsét, mert addig úgysem leszek nyugodt, amíg ez a méltatlan helyzet meg nem oldódik.

A karmesteri pálca mellett nem hiányzik-e Önnek az orgona és a csembaló, hiszen korábban gyakran lépett föl előadóművészként?
– Semmi nem változott ezügyben. Rendszeresen orgonálok, szóló koncerteket is, de a Kodály Filharmonikusok keretei között is. Miklósa Erikával és Tóth Lászlóval, a Nemzeti Filharmonikusok trombitaművészével rendszeresen játszunk együtt templomi koncerteket, tavaly Gyulán is jártunk együtt. Nem tudnék hangszeres zenélés nélkül létezni, ez azt gondolom, mindig így fog maradni.

És a repüléssel kapcsolatos tevékenységeire mennyi idő jut?
– Erre sajnos a legkevesebb, de most a nyáron remélhetőleg sok mindent tudok pótolni. Tavaly nyáron alapítottam meg az első magyar online repülési magazint iho.hu/repules címen, amit persze év közben én alig tudtam olvasni, de szerencsére így is eljut sokezer emberhez naponta. Az idei nyár jelentős részében Hajdúszoboszlón fogok vitorlázórepülni, és remélhetőleg a motoros repülőgépre is befejezem a kiképzésemet. Érdekesség, hogy bár nem repülés, mégis a hobbimhoz tartozik: nemrégen egy nagyon kedves békési házaspártól vettem egy 34 éves Zsigulit, amelyet Békéscsabán restauráltatok és a gyarapodó gyűjteményem része lesz. Sok autót megnéztem, de végül az döntötte el, hogy ezt vettem meg, hogy tudtam: jó helyről jön az autó, és így még több kedvem volt felújítani.

A 2012. június 17-én tartandó békési koncertjük műsorán Verdi: A végzett hatalma című operájának nyitánya, Schubert: VIII. befejezetlen szimfóniája és Vajda János: Magnificat című oratóriuma szerepel. Milyen meggondolás alapján kerültek épp ezek a művek műsorra?
– Az első két műsorszámot Bagoly László művészeti vezető úr kérte, és örömmel álltunk elébe. Vajda János műve pedig a valaha írt magyar zenék egyik legszebbike. Azt szeretném, ha Tarhos és a Kodály Kórus közös atyja, Gulyás György elégedett lenne, ha hallaná a hangversenyt, amit reméljük, hogy özvegye személyesen megtisztel majd jelenlétével.