Navigáció

belenceresifjusagiA több mint 35 éves hagyománnyal rendelkező, a kodályi örökségre épülő Békés-tarhosi Zenei Napok szellemiségét 2009-től népzenei előadásokkal kibővítve élvezheti a nagyközönség.

Az elgondolás, hogy népzenét is hallgathasson, néptáncot is láthasson a nagyérdemű, arra épült, hogy Kodály Zoltán zenepedagógiájának középpontjában is a népi kultúra, népzene, illetve annak feldolgozása állt.

Szerepeltek már nálunk cseh, szlovák és lengyel néptánccsoportok is a zenei napok ideje alatt, idén pedig először a Belencéres Néptánc Gála előadását élvezhetjük végig, melyet 2012. június 19-én (kedd) táncház zár majd.

Az előadás 18.00 órakor kezdődik a Kecskeméti Gábor Kulturális Központ színháztermében. Ez alkalomból nemcsak Belencéres tagok táncolnak, hanem egy utánpótlás csoport is, akik jelenleg az Alapfokú Művészeti Iskola növendékei. A koreográfiákat a legtöbb esetben Mahovicsné Ladányi Anita és Mahovics Tamás néptánc pedagógusok készítették, akik mindennapi munkájuk mellett Békés megye magyar tánchagyományainak fölkutatásával, színpadra állításával, népszerűsítésével is foglalkoznak. Így kerülhet kedden este olyan táncdarab is a színpadra, melyet nagyközönség még nem láthatott.

Antal Dóra és Antal Roland, kiváló nyíregyházi koreográfusok munkáját is bemutatja az együttes, melyet kifejezetten a Belencéres számára készítettek. Szeverényi Barnabás, egykori békési néptáncos, aki jelenleg budapesti hivatásos együttesekben táncol, szintén elkészítette a „Méhkeréki koreográfia” című alkotását, melyet „anyaegyüttesének” ajánlott fel. A kísérőzenét a Suttyomba zenekar húzza.