Navigáció

nyitohangversenybetazen

Gulyás György méltán lehetne büszke a vasárnap esti XXXVI. Békés-tarhosi Zenei Napok nyitóhangversenyére, hiszen a Kodály Filharmonikusok Debrecen és Kodály Kórus Debrecen közös előadói estjén szívvel és lélekkel telt meg a Kecskeméti Gábor Kulturális Központ színházterme. Izsó Gábor úr, Békés város polgármesterének megnyitó szavait követően, Somogyi-Tóth Dániel karnagy vezényletével az egész termet áthatotta a zene ereje.

 

Hallhattuk Verdi: A végzet hatalma című operájának nyitányát, majd Schubert: VIII. befejezetlen szimfóniáját is. Az estet Vajda: Magnifica című oratórimuma koronázta meg, mikor a zenekar és  kórus közösen adta elő a hét tételes művet, melynek nyelvezete sokszínű, gyakran drámai, és a zenei stílusjegyek sajátosan keverednek benne. A szólótételeket –  melyek a kórustételekkel váltakoznak  – Molnár Andrea énekelte. Pohárköszöntőt Mucsi András úr, a Békés Megyei Közgyűlés alelnöke, Békés Város Képviselő-testületének tagja, az Oktatási, Kulturális és Sport Bizottság elnöke mondta.

betazenmultidezo

 

Az előadást BÉTAZEN Múltidéző címmel Ferenczi Sándor kiadványgyűjteményének megnyitója előzte meg. Kállai Júlia grafikusművész megnyitó szavaiban felidézte, hogyan készítette Gulyás György kérésére az első plakátokat, és a későbbi változatokon hogyan jelenik meg a tarhosi pavilonból áradó zene, az épület előtt  soha nem létezett tóban.

 

(Képek: BékésMátrix)