Navigáció
A PG csoport a nyolcvanas évek végén alakult Debrecenben. A zenekart ma is jellemzi a szövegcentrikus, rockos zenei irány. Sajátos dallamvilágukat a zenekar első lemezének címét idézve “Alföldi zene” műfaji meghatározással illetik.
 
Kérem, mutassa be a zenekart. Ki, milyen hangszeren játszik és mit takar a PG kifejezés?
Kezdjük talán a PG elnevezéssel. A PG egy rövidítés, amit egyetemista korunkban a debreceni egyetemen a politikai gazdaságtan tantárgyat jelentette és nagyon nem szerettük, mert egy olyan világ tanait oktatták benne, amivel nem is értettünk egyet. Ezért is választottuk ezt a rövidítést, persze a „csoport“ elnevezéssel együtt, ami egyfajta közösséget jelent, a mi közösségünket, ami nem csak egy zenekar,hanem gondolkodó emberek közössége is egyben. Ehhez jött aztán idővel egy új jelentése a PG-nek, ami református szimbólum is. Ha már debreceni a zenekar, akkor legyen Phoenix Genesis,vagyis a Főnix madár újjászületése. Ez az újjászületés számunkra saját életünk újra és újra történő megújjulását,megújjítását, s a magyar nemzet újjászületését jelenti.
 
Az előbb szóltunk a csoport kifejezés kapcsán arról, hogy ez a zenekar egyfajta alkotói közösség is. Ebből következően lesz érthető, hogy a PG-ben az elmúlt huszon évben igen sok és sok féle zenész, művész ember fordult meg, sok-sok zenész, vagy úgy,mint állandó tag, vagy mint közreműködő. Így játszhattunk már a tankos Lukács Lacival, Tátrai Tibusszal, Németh Lojzival a Bikiniből, akinek egyébként nagyon sokat köszönhetünk. 
Halmos Bélával, akit sajnos tavaly nyáron veszítettünk el, hatalmas megtiszteltetés volt, hogy majdnem 7 évig együtt zenélhettünk. A kezdetektől Jantyik Zsolt és Jantyik Csaba határozza meg a csoportot. Zsolt dalszerző, szövegíró, énekes, Csaba a gitáros, aki a zenekar technikai vezetője is egyben. Kiss Attila a dobos, aki a hangmérnökünk is és kreatív ötleteivel az alkotási folyamatokat is segíti. Takács Szabolcs a basszusgitárosunk, ő a Vodku nevű zenei formációnak is a tagja. Valamint új és fiatal erőt kapunk egy művész házaspártól a legutóbbi időkben. (Erdős Fruzsina ének és Tóth Zsolt ritmus hangszerek)

1986-ban alakult a csapat. Kik voltak az akkori nagy példaképek? Kik hatottak a munkásságukra?

Mindenki és senki! Nekünk nem voltak igazi példaképeink a zenében, de sokféle zenét szerettünk nagyon-nagyon! A külföldiek közül a Deep Purple-t, Led Zeppelint, Colosseum-t, vagy Peter Gabriel-t és a U2-t ,no és Viszockij-t. A hazaiak közül az Omegát, a P.Mobil-t, Beatriche-t, az egész magyar avangard vonalat Cseh Tamással együtt.
 
A zenekar első turnéja 1989-ben szerveződött, ebben az évben még Moszkvában is adtak koncerteket. Meséljen kicsit erről….
Akkor is voltak egyetemközi kapcsolatok. Ennek keretében adtunk két moszkvai egyetemen három koncertet. Nagy élmény volt, főleg az orosz fiatalokkal való beszélgetések. Megdöbbentünk az akkori nyelvtudásukon (angol,német,francia), mert – szégyen ide vagy oda – mi mindent vártunk, csak ezt nem, mármint azt a tájékozottságot és tudás szintet, amivel találkoztunk.
 
’91-ben sikeres európai fellépés sorozatot bonyolított le az együttes. Mely országban sikerült bemutatkozni? Volt-e esetleg olyan koncert, ami valami miatt más volt, mint a többi?
Sohasem hittük volna,hogy ennyi helyre eljutunk. A zene, a jó sorsunk és a Jó Isten segítségével inkább azt kéne felsorolni, hogy hol nem jártunk. A rendszerváltozás hajnalán először mehettünk a vasfüggönyön túlra! Belgiumban és Hollandiában sokat forgolóttunk akkoriban, de pl. az angliai túrnénk elvérzett Dóver szikláin, egyszerűen kitoloncoltak minket 1992-ben. Nem volt egy kellemes dolog, nagyon megalázó volt, 19 évig nem is mentünk arra. Ez év februárjában aztán megtört a jég: PG-Bikini koncert volt Londonban. Ilyen ez, nem sietünk sehová!
 
Eljutottak a Marlboro nemzetközi gálájára is Svájcba, ahol több világsztárral léptek fel egy színpadon. Kik voltak ők? 
Neil Younggal és a Pearl Jam előtt Gampelben a Marlboro Fest-en. Akkor az úgy nevezett „kelet-európai“ tömbből csak minket és egy volt NDK-s csapatot hívtak meg, ami nagy megtiszteltetésnek számított. Az első esti koncertünk után kerestek meg bennünket, hogy nem játszanánk-e holnap is,de már nagy színpadon. Szép volt, főleg úgy, hogy hazatérve még a „Diákszigeten“ is egy sikeres koncertet adtunk, ami után egy órát csak dedikáltuk az akkori új CD-t, az „Útlevél, Fogkefe“-t.
 
Június 21-én Békésen adnak koncertet a Békés-tarhosi Zenei Napok keretén belül. Mit üzennek az egykori és leendő PG csoport rajongóknak? Miért érdemes eljönni a koncertjükre?
Fontos egymás értékeit megismernünk! Békésen azért talán még mond valamit a Jantyik név. A PG-ben ketten is viselik büszkén ezt a nevet! Tavaly előtt Vidnyánszki Attila, a Nemzeti Színház igazgatója rendezett egy darabot a dalainkból, tavaly Szomjas György filmrendező készített velünk egy dokumentfilmet “Alföldi Rock“ címmel. Azt gondoljuk, amit mi tudunk nyújtani, az egy olyan érték, ami a békésiek számára is lehet gondolat ébresztő szép, magyar zene.
 
 
Köszönöm az interjút!