Navigáció
A XXXVIII. Békés-tarhosi Zenei Napok keretében tizenegyedik alkalommal kerül megrendezésre a Kórustalálkozó. A találkozó művészeti vezetője már a kezdetektől fogva Sebestyénné Farkas Ilona – mindenki szeretett Mona nénije – középiskolai énektanár, karvezető, zenepedagógus, aki maga is első iskoláit a Magyar Örökség díjjal kitüntetett egykori Békés-Tarhosi Énekiskolában végezte. 
 
Kedves Mona néni! Milyen indíttatásból kezdte el anno iskolai tanulmányait a tarhosi Énekiskolában? Felnőttként hogyan emlékszik vissza az ott töltött diákévekre? Mi volt a legmeghatározóbb élménye abból az időszakból? 
Életem legszebb éveit töltöttem Tarhoson. Faluról összeverbuvált gyerekek voltunk, nem voltunk elkényeztetve, és nem okozott problémát a háború utáni nélkülözés ideje. Boldogok voltunk, nagyon hamar egymást segítő közösséggé váltunk. Esténként a kandalló előtt ültünk és Gulyás Györgytől gyönyörű magyar és cseremisz népdalokat tanultunk.
 
Mióta vezet kórust? Ezzel kapcsolatosan mi a legszebb emléke?
1958-ban végeztem a Zeneakadémián,és még abban az évben kinevezést kaptam a zuglói Hunyadi János Ének-zenei tagozatú ált. iskolába. Ebbe az iskolába Kodály gyakran meglátogatott bennünket és hozott vendégeket is. Az első kórus élményt az akkori kicsinyeim jelentették, akik ma 50 év elteltével ott énekelnek a Hunyadi Véndiák kórusban. Mellettük sok más kórusom is volt, itt Békésen is, amikor itt tanítottam.
 
Mikortól és hogyan csatlakozott a Békés-Tarhosi Zenei Napok szervezőcsapatához?
A Békés-Tarhosi Zenei Napok szervező csapatához 1976-ban, az indulás évében csatlakoztam. Folyamatosan segítettem a csapatot akkor még Budapestről, később /1980-ban/ Békésre leköltöztem és innen segítettem a munkát. Kórusversenyeket, karvezető továbbképzést, és 11 éve kórustalálkozókat is szervezek.
 
Karvezetőként napjainkban is gőzerővel készül a budapesti Hunyadi Véndiák Kórussal a békési református templomban 2014. június 28-n 15:00 órától kezdődő  Kórustalálkozóra. Kinek ajánlja figyelmébe ezt a programot?
Örömmel készülünk a Véndiák kórussal az idei találkozóra, ahol új kórusokkal ismerkedünk idén. Nagy örömömre szolgál, hogy bemutathatom békési kórusnevelő munkám eredményeként Pocsai Mária volt tanítványomat, aki Dunaújvárosban nagyszerű diák kórust vezet, idén ők is a találkozó résztvevői között lesznek. A találkozók mindig meleg baráti légkörben zajlanak, és ezt kisugározzák a közönségre is. Kérem, tiszteljenek meg bennünket minél többen!
 
Kedves Mona néni! Köszönöm az interjút!