Navigáció

 

A Corpus Harsona Kvartett 2001-ben alakult a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem fiatal növendékeiből. Fennállásuk alatt számtalan felkérésnek tettek eleget a Vigadó nagytermében, a Magyar Rádió Márványtermében, a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben, a Liszt Ferenc Zeneakadémián, valamint hazai és nemzetközi fesztiválokon.
 
Kérem, mutassa be a kvartett tagjait! 
Együttesünk tagjai: Sütő András, a MÁV Szimfonikus Zenekar és a Budafoki Dohnányi Zenekar első harsonása, Pálinkás Péter, aki szintén a Budafoki Dohnányi Zenekar tagja, illetve a zuglói Szent István Zeneiskola tanára, Görög-Hegyi Gábor, aki ugyancsak a Budafoki Dohnányi Zenekar tagja és az Aelia Sabina Zeneiskola tanára is, valamint jómagam Káip Róbert, én az MR Szimfonikusok első harsonása, és a Debreceni Egyetem tanára vagyok. 
 
Mi a fő feladata, célkitűzése a csapatnak? 
Elsősorban a magyar zene bemutatása a világon, a magyar kultúra terjesztése és a magyarharsonás növendékek felkarolása. Immáron harmadik éve rendezünk Országos Harsonaversenyt főiskolások részére és második alkalom, hogy kibővítettük szakiskolás növendékeknek is. (http://www.corpusquartet.hu)
 
Repertoárjukban milyen stílusok, művek találhatóak meg?
Repertoárunk a barokk zenétől a klasszikus műveken át a jazz- és a mai kortárs zenéig bezárólag terjed, a felkérésektől függően játszunk minden stílusban. Feladatunknak érezzük- helyzetünknél és egzisztenciánknál fogva-, hogy a ma élő kortárs zeneszerzőkkel minden évben írassunk egy művet elsősorban a fent említett versenyünkre. Először Vukán György tett eleget felkérésünknek, majd Hollós Máté és idén Sugár Miklós tisztelt meg művével. Egyébként a tavaly íródott Hollós Máté Trombondine című művét a Filharmónia megrendezésében a 2015-ös nemzetközi harsona versenyen is kiírták kötelező darabnak.
 
Melyik koncertjükre a legbüszkébbek és miért? 
Nehéz kérdés! Minden koncertre büszkék vagyunk! Általában 150%-os felkészültséggel tiszteljük meg minden esetben a nagyérdeműt. Most a Békés-Tarhosi koncertünk lesz a legszínvonalasabb remélhetőleg. Itt szeretnénk megjegyezni, hogy kitartásunk oly nagyfokú hogy például a négy nemzetközi kamaraverseny közül, – amelyeket egytől-egyig megnyertünk-, a Passauban, Németországban megrendezett Nemzetközi Rézfúvós  Kamaraversenyre háromszor mentünk vissza mire megnyertük.
 
Június 24-én Békésen adnak koncertet a Békés-tarhosi Zenei Napok keretén belül. Mit üzennek a fesztivál közönségének?
Mindenkit várunk szeretettel! Ne habozzanak eljönni a koncertre, ígérjük, hogy felejthetetlen élményben lesz részük mindnyájuknak, különösen azoknak, akik még nem hallottak ilyen formációt együtt játszani!
 
Köszönöm az interjút!