Navigáció
2014. június 23-28.
 
Ebben az évben is lesz Békésen Nemzetközi Vonószenekari Tábor és Kurzus, a XXXVIII. Békés-tarhosi Zenei Napok keretében.
A tábor június 23-án hétfőn kezdődik, a hivatalos tábori megnyitó 13 órakor lesz. Június 28-án szombaton 19:00 órakor, a hagyományos záró hangversennyel ér véget az egy hetes közös munka és kikapcsolódás.
A résztvevők napi tevékenysége a város központjában található művészeti iskolában zajlik, szállásunk a Petőfi utcai középiskolai kollégiumban lesz, az étkezés a néhány perces sétát igénylő, kiváló konyhával rendelkező Dübögő étteremben történik. 
Országszerte számos zenei tábor várja nyaranként az ifjú muzsikusokat, de ezek közül is kitűnik tartalmasságával, sokszínűségével ez a vonószenekari tábor, amely több évtizedes múlttal büszkélkedhet. 
A zenekari tábor keretében lehetőség nyílik egyéni kurzusórák igénybevételére is. A délelőtt-délután tartott zenekari szólampróbák, majd összpróbák mellett ki-ki rugalmasan részt vehet a beosztás szerinti hegedű, vagy cselló óráján. Idén először három kategóriában versenyt hirdetünk a résztvevők között. A legjobbak pénzjutalomban részesülnek!
A hegedűkurzus vezetője idén is S. Dobos Márta, a művészeti tudományok doktora, Artisjus-díjas hegedűművész, kurzusvezető, a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karának docense lesz, immár 22. alkalommal.
A csellókurzus vezetője pedig ismét Pólus László, a Magyar Állami Operaház művésze, szólócsellistája lesz.
Előd Bernadett Lausanne-ból a tábor elkötelezett támogatójaként érkezik már sokadik alkalommal közénk. Az első hegedűsök szólampróbáinak vezetésén túl ő segíti a mindig érdekes és színvonalas kamarazenei produkciók létrejöttét. 
 
A tábor ideje alatt a résztvevők folyamatosan járhatnak zongorás próbákra, s a hét második felében sorra kerülő házi hangversenyeinken Nátor Éva és Rázga Áron zongorakísérők közreműködésével játszhatják el a már repertoáron lévő, vagy épp a kurzuson megtanult műveket.
 
A zenekari munka előkészületei a szólampróbákkal kezdődnek, de szerda délutánra menetrend szerint érkezik Werner Gábor, a Budapesti Dohnányi Szimfonikus Zenekar karmestere, aki évek óta visszatérve vezényli a tábori zenekart. Zenei elképzeléseit gyakorló csellistaként – egy-egy zenei megoldást a hangszerén is bemutatva – adja át az ifjú muzsikosoknak. Kevés idő áll rendelkezésre, mégis évről évre mindig nagyszerű produkciók születnek. Péntek délután idén is tartunk néhány szóló és kamara produkcióval kiegészített zenekari hangversenyt a gyulai Nádi Boldogasszony Katolikus Plébániatemplomban.
 
A táborban reggeltől estig igényes, tartalmas, a résztvevők egyéni teherbírásához alkalmazkodó szakmai munka folyik, hangok töltik be a művészeti iskola utolsó szegletét is, a zenéről, a muzsikálásról szól minden. Az esti programok hivatottak oldani a nap fáradalmait.
Minden estére jut valami érdekesség, ami próbára teszi a tudást, kreativitást, de mindemellett a rekeszizmokat is. A tábor szokásai szerint a szobák csapatokba szerveződnek, s már a hétfői „bemutatkozó esten” minél szellemesebben, ötletesebben kell bemutatniuk magukat. 
A produkciókat a tábor kurzusvezetői, tanárai értékelik. Játékos zenei vetélkedő, „svájci est” és egyéb programok színesítik az esti összejöveteleket, az elmaradhatatlan focival, s nagy beszélgetésekkel együtt. A pénteki, mindig emlékezetes búcsúesten pedig korona kerül a tábor királynőjének és királyának fejére. 
 
A békési tábor egyik különlegessége, hogy hagyományai szerint remekül ötvözi a komoly szakmai munkát a jókedvvel, színvonalas kikapcsolódással. Aki ezt fiatalabb korában megtapasztalja, éveken keresztül visszavágyik hozzánk. 
 
Mindenkit szeretettel várunk ez évi táborunkba, aki már elmúlt 12 éves, ígéretesen játszik hangszerén, vagy épp zenei pályára készül. Minden további kérdésre szívesen válaszolok a sottovoce@vipmail.hu email címen, vagy a +36 70 944-4215 telefonszámon.
 
                                                                                                    Sándor Ottó
                                                                                          csellótanár, táborvezető
 
Jelentkezési és a részvételi díj befizetésének határideje: 2014. június 10. (kedd)
(Kérem, hogy a jelentkezési lapon feltüntetett  május 31-i határidőt hagyják figyelmen kívül!!! Köszönöm!)

 
Kedves Jelentkezők!
Szeretnénk felhívni a figyelmüket arra, hogy a különböző kurzusokat a jelentkezési lap tetején található füleken tudják kiválasztani, kitöltésnél kérjük vegyék ezt figyelembe!