Navigáció
 
A XL. Békés-tarhosi Zenei Napok programjai közül idén sem maradhat ki a Belencéres Néptáncegyüttes gálaműsora és táncháza. A táncosok minden évben lelkesen készülnek a mindig telt házas rendezvényre. Az eltelt egy évről Mahovics Tamást, a néptáncegyüttes művészeti vezetőjét, a Népművészet Ifjú Mesterét kérdeztük.
 
A Belencéres Néptáncegyüttes tavaly ünnepelte fennállásának 10. évfordulóját, melyet a Békés-tarhosi Zenei Napok keretén belül nagy szabású gálaműsorral ünnepelt. Mi történt azóta az elmúlt egy évben és mi az, ami mindenképpen kiemelkedő volt az együttes életében? 
 
M.T. válasza:
Az elmúlt szezonban is komoly sikereket könyvelhetett el az együttes. Ezek közül kiemelhető gyermek együttesünk és szólistánk szereplése az MTVA és a Hagyományok Háza közös televíziós tehetségkutatójában, a Fölszállott a pávában.
 
 
Mivel készülnek az idei gálára, mely a jubileumi, 40. Békés-tarhosi Zenei Napok idején kerül megrendezésre? 
 
M.T. válasza:
Az együttesünk kibővült repertoárját láthatja a közönség, melyben bemutatjuk legújabb koreográfiáinkat: többek között Busai Zsuzsanna – Busai Norbert: „Kurtán furcsát – táncok Balázstelkéről”, Csipei Judit Magyarbődi táncok és Okányi Mihály györgyfalvi legényesből készült koreográfiáját. Utánpótlás csoportjaink Mahovicsné Ladányi Anita – Mahovics Tamás Magyarpalatkai táncok és szintén az alkotópáros Bukovinai táncok című összeállításait is táncolják.
 
 
A 2016-os gálaműsorban a színpadon a lengyelországi Myszkow település “Jurajskie Igraszki” gyermek néptáncegyüttesét is láthatja a nagyközönség, sőt, 2016. július 1-jén, a gála napjának délelőttjén a piac téri invitáláson is részt vesznek majd. Honnan ered az ismeretség? 
 
M.T. válasza:
2015 nyarán egy Békés városi delegáció tagjaiként meghívást kapott gyermek együttesünk Myszkow-ba, ahol nagyon jó barátságot kötöttünk a lengyel táncosokkal.
 
 
Békés Város Önkormányzata 3 napon keresztül látja vendégül a lengyel testvértelepülésről érkező gyermekeket, akik nem csak a  város nevezetességeit láthatják majd, hanem ki is próbálhatják azokat, úgy mint a Dánfoki Üdülőközpont vagy a kishajókikötő nyújtotta szolgáltatásokat. Egy sárkányhajó verseny alkalmával össze is mérhetik ügyességüket a Gyergyószentmiklósi Fúvószenekar tagjaival. A békési látogatás mellett lehetőségük nyílik majd a gálát követő napon Gyulán, a Körösvölgyi Sokadalmon is fellépni 2016. július 2-án délután. (a szerk.)
 
A Belencéres Néptáncegyüttes gálaműsor és táncház időpontja: 2016. július 1. (péntek) 18.00 óra 
Helyszín: Kecskeméti Gábor Kulturális Központ (Békés, Jantyik u. 23-25.) 
Közreműködik a “Jurajskie Igraszki” gyermek néptáncegyüttes Myszków-ból (Lengyelország) és a Suttyomba Zenekar
Belépődíj: 1000 Ft/fő. A gálát követő táncház ingyenes.
 
Társrendező és támogató: Belencéres Néptáncegyüttesért Egyesület. 
 
Minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk!