Navigáció
 
Nem lepődtünk meg, hogy ismét telt ház előtt zárhatta az évet a Belencéres Néptáncegyüttes. Szerencsére a békésiek és mondhatjuk, hogy a környékbeli lakosok is minden évben várják már a gyermek, ifjúsági és felnőtt csoportból álló együttes színvonalas előadását.
Kezdésként rögtön a Myszkow-ból, Békés lengyel testvérvárosából érkezett „Jurajskie Igraszki” gyermek néptánccsoport meglepetés műsorát élvezhettük végig, akik Polonéz és Gorál táncokat, valamint Myszkow környéki népi játékokat mutattak be.
Majd a folytatásban a már jól ismertek mellett idén új koreográfiákat is láthatott a Belencéres Néptáncegyüttestől a közönség, úgy, mint a Játékok és táncok Bukovinából című összeállítást, melyet az együttes utánpótlás korosztálya, a békési Alapfokú Művészeti Iskola növendékei mutattak be, s mely Mahovicsné Ladányi Anita néptáncpedagógus és Okányi Mihály, a Belencéres férfi tánckarvezetőjének a munkáját dicséri. De ugyancsak újdonságként említhetjük Csipei Juditnak, a női tánckarvezetőnek a Magyarbődi karikázó és asszony csárdás című összeállítását, vagy a szintén Csipei Judit és Mahovics Tamás, a Belencéres Néptáncegyüttes művészeti vezetőjének a közös munkáját: Rábaközi játékok és táncok címmel az ifjúsági csoport előadásában.
Megható volt, mikor a 2013-ban elhunyt Jaskó István, györgyfalvi születésű táncos, becenevén „Pitti bácsi” emlékére, Okányi Mihály által összeállított koreográfiát láthattuk, Szervusztok Magyarok! címmel, s melyben a zenei összeállítás Bohák Endre brácsás munkáját dicsérte. Új színfolt volt még a Mahovics házaspár által színpadra álmodott Bukovina táncok, illetve a vendég koreográfusok, Busai Zsuzsa és Busai Norbert néptáncpedagógusok által „Kurtán furcsát” elnevezéssel összeállított Balázstelki táncok. Gyermekükkel, Busai Borival a gála idejére is ellátogattak Békésre, ahol ifj. Mahovics Tamással azt a két koreográfiát mutatták be, mellyel egy ország szívébe is belopták magukat a „Fölszállott a páva” televíziós vetélkedőben, ezek pedig a Kalocsai és Gömöri táncok voltak. Az élőzenéről a Belencéres Néptáncegyüttes állandó kísérő zenekara, a Suttyomba Zenekar gondoskodott, s akik Dévaványai dallamok címmel önálló hangszeres műsorszámmal is elkápráztatták a közönséget. Megnyitó beszédet Izsó Gábor, Békés város polgármestere mondott, majd az est közös lengyel-magyar baráti táncházzal zárult a Nemzeti Kulturális Alap jóvoltából.