Navigáció

Ez évben egy újabb mérföldkövéhez érkezett a Békés-tarhosi Zenei Napok,  immár 40. alkalommal került megrendezésre e nagyszabású zenei fesztivál. A rendezvénysorozat színes és gazdag programkínálatával igyekezett két másik évfordulóról is méltó módon megemlékezni: 100 éve született Gulyás György, az egykori Tarhosi Énekiskola megalapítója, valamint 70 évvel ezelőtt került sor az Énekiskola alapítására. 

Muzsikaszóval köszöntöttük és invitáltunk kicsiket és nagyokat egyaránt, a több, mint két hetes (június 19. – július 3.), összesen 22 előadást és kísérő rendezvényt tartalmazó BÉTAZEN-re, a Békés Városi Ifjúsági Fúvószenekarral és karmesterükkel Bagoly Lászlóval, a fesztivál művészeti vezetőjével a békési Piac téren.  Az első ünnepélyes esemény a Kecskeméti Gábor Kulturális Központban a Békés-tarhosi Zenei Napok 40 éves jubileumi kiállítása volt, melyet dr. Pap István, a Békés Megyei Művelődési központ nyugalmazott igazgatója nyitott meg. A kiállításon közreműködött Fejes Antal gordonkán és F. Pálfy Zsuzsa zongorán. A kiállítás a zenei napokat követően is megtekinthető 2016. július 26-ig, az intézmény nyitvatartási ideje alatt.  Városunkat megtisztelte jelenlétével és nyitóbeszédet mondott Závogyán Magdolnaa fesztivál fővédnöke, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős helyettes államtitkára Békés Megyei Szimfonikus Zenekar nyitóhangversenyén. Az est folyamán a zenekar mellett közreműködött Vámosi Katalin operaénekes és Bereczki Julianna zongora- és csembalóművész. A zsúfolásig megtelt nagyteremben a rendezvény végén a közönség tapsviharral hálálta meg a csodás előadást. 

Vendégeink voltak a két hét alatt a Benedekfi testvérek, a Jazzelek Trió – Izbéki Tímea énekessel, a Kolozsvárról érkező Tokos zenekarTeleki Miklós orgonaművész és Mészáros János Elek énekes, mindannyiuk előadását hosszas vastaps kísérte. Sokan voltak kíváncsiak az Aggodalmak Kodály ügyben – új utak keresése az ének-zene oktatásban című pedagógus konferenciára, a Református “Magvetés” Konferenciára, és a “Szép Magyar Beszéd” III. Olvasáskonferenciára is. Sikerrel zárult a  Nemzetközi Fuvolakurzus és a Nemzetközi Vonószenekari Tábor. Az ifjú zenészek a tábor ideje alatt – a tanulás és a szórakozás mellett – több ízben is számot adhattak tudásukról: házihangversenyek, vendégelőadások és a záróhangverseny keretében is előadhatták műveiket.

Gulyás György születésének 100. évfordulója és az Énekiskola alapításának 70. évfordulója alkalmából Tarhoson a Zenepavilonnál emlékeztek meg a jubileumokról. Felavatták Gulyás György, az Énekiskola alapítójának szobrát és a nevét őrző Zenepavilon tábláját. Szintén a neves énekiskola adott otthont a XIII. Békés-tarhosi Kórustalálkozónak, amelynek művészeti vezetője Sebestyénné Farkas Ilona karnagy volt. Feltöltődést, pihenést, igényes szórakozást nyújtott felsőtagozatosoknak a Szép Magyar Beszéd Olvasótábor, amely idén Tarhoson került megrendezésre. 

Ebben az évben sem feledkeztünk meg a családokról és a legkisebbekről. A Mágikus Trió előadása egy koncerttel egybekötött hangszerbemutató volt, ahol a gyerekek ki is próbálhatták a hangszereket.

A második héten, július 1-jén ismét találkozhattak velünk a békésiek a Piac téren. Ez alkalommal a Belencéres Néptáncegyüttes kamaracsoportja mellett a lengyel testvérvárosunkból, Myszkow-ból  érkezett “Jurajskie Igarszkie” gyermek néptáncegyüttes is bemutatkozott és invitálta az esti gálaelőadásra az érdeklődőket. Belencéres Néptáncegyüttes Gálaműsora, – a lengyel néptánccsoport közreműködésével -, újfent teltházas közönség előtt zajlott. Nagy örömünkre erdélyi testvérvárosunk, Gyergyószentmiklós is gazdagította a Bétazen programkínálatát. A Gyergyószentmiklósi Fúvószenekar július 3-án vasárnap délelőtt városunk 5 pontján koncertezett, délután pedig a IV. Békési Fúvószenekari Találkozó fellépői voltak, amely egyben a XL. Békés-tarhosi Zenei Napok zárórendezvénye volt. 

Képgalériánk idekattintva tekinthető meg.

Egy évre most újra bezárja a kapuit a Békés-tarhosi Zenei Napok, találkozzunk jövőre is!