Navigáció
 
Immár hagyománnyá volt, hogy a Békés-tarhosi Zenei Napokat jelképesen minden évben a Békés Megyei Szimfonikus Zenekar előadása nyitja meg, mely idén június 18-án (vasárnap) 19:00 órakor várja a kedves érdeklődőket.
 
A XLI. Békés-tarhosi Zenei Napok nyitóhangversenyét Závogyán Magdolna, a fesztivál fővédnöke, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős helyettes államtitkára nyitja meg, pohárköszöntőt mond: Izsó Gábor, Békés város polgármestere.
 
A Békés Megyei Szimfonikus Zenekar egy több mint 50 éves múltra visszatekintő együttes, amely számos hazai és külföldi fellépésével vitte hírét régiónk színvonalas zenei életének. A zenekar tagjai a megye településeinek zenetanárai, akik amellett, hogy hivatásnak tekintik az ifjúság zenei nevelését, nem váltak meg az aktív előadóművészi tevékenységtől sem. Közülük többen már évtizedek óta a zenekar szolgálatába állítják mesterségbeli tudásukat, és egyre többen vannak azok a fiatalok is, akik pályakezdőként a megyébe visszatérve fontosnak tartják a zenekar fejlődését, intenzív kultúraközvetítő szerepét.
 
Sándor Ottóval, a zenekar csellistájával beszélgettünk, aki az együttest működtető közhasznú egyesület elnöke, s egyben gazdasági vezetője is.
 
Mióta tagja a zenekarnak?
 
1983-ban kerültem pályakezdő csellótanárként a gyulai zeneiskolába, s ezzel együtt lehetőségem nyílt arra is, hogy az akkor még Békéscsabai Szimfonikus Zenekarnak nevezett együttesbe kerüljek. 
 
Milyen műveket szoktak előadni?
 
A zenekar leginkább az ismert klasszikus nyitányok, szimfóniák, versenyművek világában érzi otthon magát, de mindemellett operett- és filmslágerek, s más populárisabb stílusú darabok előadása sem áll távol tőlünk.
 
Kik azok a szólisták, akikkel együtt dolgoztak az évek alatt. Említsen meg néhányat…
 
Az elmúlt évtizedek alatt oly sok neves hazai szólistával dolgozott együtt a zenekar, hogy inkább csak az utóbbi időszakból idézek fel néhány nevet, a teljesség igénye nélkül: 
Tóth Péter zongoraművész, Baráti Kristóf hegedűművész, Várdai István csellóművész, a Talamba Ütőegyüttes, Illényi Katica hegedűművész, s legutóbb Gyöngyösi Ivett zongoraművész.
 
Csak tanárokból áll a zenekar, vagy tehetséges növendékeket is fellelhetünk a hangszerek mögött?
 
A muzsikáló tanárok mellett számos fiatal főiskolás tehetség vesz részt a zenekar munkájában. Egykori tanítványok ülnek némelyik szólamban, akik már maguk is hangszert oktató pedagógusok. Ez a folytonosság reménykeltő lehet a jövőt tekintve. Sajnos a régióban nagyon visszaesett a vonós hangszereken felsőfokú tanulmányokat végzők száma, s ez egyre inkább nehezíti a zenekar működését is.
 
Magyarországon kívül külföldön, többek között Japánban is koncerteztek. Milyen volt a fogadtatás?
 
Az elbeszélések szerint nagy sikerű, emlékezetes turné volt, abban az időben ez még egy kivételes lehetőségnek számított. A külföldi turnék valójában a 70-es, 80-as évek idejére estek, a zenekar „magja” a mai napig szívesen idézi fel az utazásokkal kapcsolatos emlékeket. Az anyagi lehetőségeink ma már nem tesznek lehetővé ilyen külföldi szerepléseket, pedig ezek közösségformáló ereje vitathatatlan.
 
A Békés-tarhosi Zenei Napok nyitókoncertjén hallhatjuk ismét a zenekart, ahol Szabó Marcell zongoraművész lesz a szólista. Mit érdemes róla tudni?
 
Szabó Marcell nyolcévesen kapta első hivatalos zongoraóráit, tizenkét évesen pedig már a Zeneakadémia Különleges Tehetségek Osztályában tanult. Sokáig legalább akkora erőbedobással görkorcsolyázott, mint zongorázott, egy sérülés-sorozatnak köszönhetően azonban döntenie kellett, és az extrém sport helyett a zongorázást választotta. A 2010–2011-es tanévben a brüsszeli Koninklijk Conservatorium hallgatója volt, 2012-től pedig a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Doktori Iskolájában folytatja tanulmányait. A 2016-ban Fischer Annie-ösztöndíjat, 2015-ben Junior Prima Díjat nyert zongoraművész az elmúlt években számos nemzetközi versenyen is sikert aratott. 2014-ben a szegedi 6. Nemzetközi Bartók Béla Zongoraversenyen 1. díjat, kortárs zenei és zenekari különdíjat, a 33. Nemzetközi Delia Steinberg Zongoraversenyen Madridban 3. díjat, a 16. Nemzetközi Île de France Zongoraversenyen Párizsban 1. díjat és különdíjat nyert. A párizsi győzelem igazi „bakancslistás ügy” volt számára, melynek köszönhetően számos fesztiválmeghívást kapott és több szólóestet is adhatott a francia fővárosban. A Bartók-versenyen szerzett zenekari különdíjnak köszönhetően 2015-ben Rahmanyinov 2. (c-moll) zongoraversenyével állhatott színpadra. Rahmanyinov zenéje örök vonzalom számára: különleges, oroszos dallamai, formai és harmóniavilága különösen közel állnak hozzá. Szabó Marcell szóló- és kamaraestek főszereplőjeként koncertezett már Bécsben, Madridban, Hamburgban, Brüsszelben, Luxembourgban, Nagoyában és a Krím-félszigeten is.
 
Milyen művekkel készülnek a fesztiválra?
 
A Kodály Zoltán-emlékév tiszteletére elhangzik majd az Intermezzo a „Háry János” c. daljátékból, majd Szabó Marcell játssza Rachmaninov 2. c-moll zongoraversenyét a zenekar kíséretével. Ezután Grieg Peer Gynt szvitjei következnek Werner Gábor vezénylésével.
 
Köszönjük az interjút!
 
 
Belépődíj: 2500 Ft/fő, Békés Kártyával 2000 Ft/fő, Csoportos kedvezmény, minimum 10 fő esetén: 2000 Ft/fő.

Jegyek megvásárolhatóak intézményünk nyitvatartási ideje alatt vagy online ide kattintva.

 
Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt.