Navigáció
 
Különleges komolyzenei koncertélményben lehet részük azoknak, akik ellátogatnak 2017. június 27-én 19 órától a békési kulturális központba.
 
A barokk zeneszerző, Georg Friedrich Händel mély érzelmeket közvetítő, gyönyörű darabjaiból ad elő válogatást Matuz István, Kossuth-díjas fuvolaművész, Vas Katalin csellóművész, Matuz Gergely fuvolaművész és Szakács István zongoraművész.
 
A közelgő Händel-est kapcsán Matuz Gergely, fuvolaművésszel beszélgettünk:
 
Kérem mutassa be pár szóban a Händel-est keretében fellépő zenészeket. Honnan jött az ötlet az együttműködéshez? Milyen kapcsolat fűzi Önöket egymáshoz?
A Matuz család három hangszeres tagja, Matuz István és Gergely, Vas Katalin, valamint Szakács István zongoraművész együttműködése nagyjából 25 éves múltra tekint vissza, de a tavalyi évtől fogva különösen szoros a többé-kevésbé rendszeres Händel kamaraestek óta.
 
Több neves szakmai díjra lehetnek méltán büszkék. Megemlítene néhányat?
Matuz István lényegében az összes szakmai és állami díj birtokosa, ami a műfajban lehetséges, az Artisjus díjaktól egészen a Kossuth-díjig, az együttes többi tagja is többször kapott Artisjus-díjat. 
 
Milyen darabokat adnak elő ezen az esten? Mi alapján esett ezekre a választásuk?
A kizárólag Händel műveiből álló összeállítás lényegében az életmű kisebb áttekintésére tesz kísérletet, annak reményében, hogy eddig ismeretlen remekművek is előtérbe kerülnek ezáltal. A hangsúly a hangszeres és a tisztán drámai alkotásokon egyszerre van jelen, azt kutatva, vajon Händel szonátái és triószonátái operaszerzői termésének gyümölcsei-e. Ebből a szempontból fontos, hogy a koncert zárószáma a zeneirodalom egyik legellentmondásosabb “őrülési jelenete”, mely ugyanúgy él a barokk eszköztárával mint számos kortársa, azonban hatását tekintve mérföldkőnek tekinthető. Reméljük hozzá tudunk járulni Händel azon műveinek megismertetéséhez, melyek leginkább őt jellemzik, s számos kétes értékű sztereotípiát tudunk kissé háttérbe szorítani. 
 
A Bétazen keretein belül idén huszonnegyedik alkalommal rendezzük meg a Nemzetközi Fuvolakurzust, melyre az egész országból érkeznek fiatal tehetségek. Milyen tanácsokat tudna adni a fiatal fuvolistáknak?
Leginkább Daniel Barenboim szavait tartanánk megfontolásra érdemesnek:
a Tradícióban az előremutatót, a hagyományban pedig a rendhagyót keressék, fedezzék fel, leljék ebben örömüket egy életen át, erre tesz kísérletet ez a mai este is…
 
Köszönjük az interjút!
 
 
Műsor:
E-moll triószonáta HWV 395
G-dur szonáta HWV 363b 
Ah, mio cor, ária az Alcina című operából 
E-moll triószonáta HWV 398
Ária a Deidamia című operából 
F-dur triószonáta HWV 401
Angelica áriája és Orlando őrülési jelenete
 
 
Belépődíj: 2000 Ft/fő, Békés Kártyával 1500 Ft/fő
Csoportos kedvezmény minimum 10 fő esetén: 1500 Ft/fő
 
Jegyek megvásárolhatók a Kecskeméti Gábor Kulturális Központban (Békés, Jantyik M. u. 23-25.) vagy online, ide kattintva.
 
Minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk.