Navigáció
 
Színes programokkal várta látogatóit a 41. évfordulóját ünneplő Békés-tarhosi Zenei Napok
A több mint két hetes komolyzenei rendezvénysorozat ez alkalommal a Kodály-emlékév jegyében szerveződött június 16 és július 2. között. A fesztivál egyik fővédnöke Kodály Zoltánné Péczely Sarolta énekművész volt, aki a Kodály Archívum és Kodály Múzeum szellemi irányítója. „Kodály hangja a zenében Magyarország hangja” Kodály 1882-1967. című kiállításunkkal kívántunk megemlékezni a nagy zeneszerző munkásságáról. A kulturális központ kápolna termében berendezett tárlat a zenei napokat követően is megtekinthető július 20-ig. Ünnepélyes keretek között sor került Kodály Zoltán mellszobrának megkoszorúzására is a békési Erzsébet-ligetben.
 
A fesztivál kezdetén a Békés Városi Ifjúsági Fúvószenekar, Bagoly László karmesterrel, a fesztivál művészeti vezetőjével, muzsikaszóval köszöntötte és invitálta a békési piacozókat a két hetes, összesen 23 előadást, koncertet és kísérőrendezvényt felvonultató programsorozatra.
 
Június 17-én, a fesztivál mintegy 0. napján, a „Beépített kellékek” című színdarabíró pályázat nyertes darabjának – Gabnai Sándor: Madzagfalva harangja című művének – ősbemutatóját láthattuk Tege Antal Gálfy gyűrű-díjas színművész rendezésében a kulturális központ aulájában, mely egyben díszletként is szolgált.
Másnap, a Békés Megyei Szimfonikus Zenekar nyitóhangversenyével hivatalosan is kezdetét vette a komolyzenei programsorozat, melyet Závogyán Magdolna, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős helyettes államtitkára, egyben a fesztivál másik fővédnöke nyitott meg.
Az est folyamán a szimfonikus zenekar karmestere Werner Gábor volt, valamint a darabok megszólaltatásában közreműködött Szabó Marcell zongoraművész és Baracskai Judit operaénekes. A zsúfolásig megtelt teremben a közönség vastapsa kísért minden darabot.
 
Az elkövetkező napokban a zenei napok vendégeként köszönthettük Pálúr János orgonaművészt és Baracskai Judit operaénekest, a békési kötődésű Pankastic! Zenekart a Corpus Harsona Quartettel, valamint a Talamba Ütőegyüttest, akik Francia szerelem című műsorukat Horgas Eszter fuvolaművésszel adták elő. Sokan voltak kíváncsiak Szecsődi Ferenc, Liszt-díjas, Érdemes művész hegedűhangversenyére is, melyen Benedekfi István zongoraművész működött közre. A közönséget egyből elvarázsolta a fuvolán és csellón virtuóz módon játszó, számtalan szakmai díjjal elismert Matuz család és Szakács István zongoraművész közös estje, melyen Händel kevésbé ismert darabjaiból hallhattunk válogatást.
A rendezvény gazdag programkínálatában a népzene és néptánc iránt érdeklődők is találhattak igazi csemegéket. A Suttyomba Zenekar idén újra ellátogatott a kulturális központba, valamint nagy örömünkre vendégünkként köszönthettük a több mint 40 éves, méltán híres Muzsikás Együttest, akik Fülei Balázs zongoraművész, Petrás Mária énekes, valamint Farkas Zoltán „Batyu” és Tóth Ildikó „Fecske” táncosok közreműködésével Bartók és Kodály zenéjét a népzene szárnyán varázsolták elénk. Az immár hagyománynak számító, minden évben telt házas Belencéres Gálára idén is változatos, hol mosolyra, hol könnyekre fakasztó, egyedülálló előadással készültek a Belencéres Néptáncegyüttes táncosai.
 
Természetesen idén sem feledkeztünk meg a legkisebbekről, akik Csukás István bájos meséjét, az Ágacskát láthatták a budapesti Körúti Színház mókás színészeinek előadásában.
A koncertek mellett számos érdeklődő látogatott el a „Szép Magyar Beszéd” IV. Olvasáskonferenciára, és az „Évfordulók jegyében” (1517-1567-1992) megtartott Református Magvetés Konferenciára is. A Békés-tarhosi Zenebarátok Körének közgyűlésére a békési zeneiskolában került sor.
Szép számmal vettek részt tehetséges fiatalok a Nemzetközi Fuvolakurzuson és a Nemzetközi Vonószenekari Táborban, ahol az ifjú tehetségek házi hangversenyeken és hangulatos zárókoncerten mutathatták be tudásukat, valamint tartalmas időtöltést nyújtott a „Szép Magyar Beszéd” Békés-tarhosi Olvasótábor is, melynek a Békés Városi Püski Sándor Könyvtár adott otthont. 
 
Nagy sikerrel zárult az idén 5. alkalommal megrendezett Nemzetközi Fúvószenekari Találkozó, melynek házigazdája a Békés Városi Ifjúsági Fúvószenekar volt, valamint a Sebestyénné Farkas Ilona karnagy által összefogott XIV. Békés-tarhosi Kórustalálkozón is megtelt a helyi református templom.
 
A komolyzenei fesztivál kapuit táncszínházzal zártuk, az ExperiDance profi táncosai Román Sándor koreográfiáját mutatták be „Fergeteges – a királyné, a gróf és a cigánylány” címmel. A nagyszabású  produkciót a lelkes közönség szűnni nem akaró vastapssal jutalmazta.
 
Képgalériánk ide kattintva tekinthető meg.
 
Találkozzunk 2018-ban is!