Navigáció
 
Érdekes programokból idén sem volt hiány a 42. évfordulóját ünneplő Békés-tarhosi Zenei Napok ideje alatt. A kéthetes zenei fesztiválon több mint húsz esemény között válogathattak az érdeklődők. 
A minden évben megrendezett hagyományos programokon kívül néhány újdonság is helyet kapott az idei programkínálatban, a klasszikus koncerttől a baletten át, orgona muzsikát, fúvószenekarok koncertjét, kamarazenekarok előadását élvezhettük, egészen a népzenéig, valamint a hangversenyeken túl vonós és fuvola kurzusokon gyarapíthatták tudásukat az ifjú muzsikusok.
 
A zenei napok kezdetén a Békés Városi Ifjúsági Fúvószenekar, Bagoly László karmesterrel, a fesztivál művészeti vezetőjével, muzsikaszóval köszöntötte és invitálta a békési piacozókat a rendezvénysorozatra. Pár nappal később – június 17-én – a Békés Megyei Szimfonikus Zenekar hangversenyével nyitotta meg hivatalosan is kapuit a BÉTAZEN. Az eseményen Fejes Antalnak, a zenei napok egykori művészeti vezetőjének köszöntőbeszéde után Beethoven művek csendültek fel Gál Tamás Liszt-díjas karmester, Érdemes Művész vezényletével, valamint Szabadi Vilmos kétszeres MIDEM, Príma, HUNGAROTON és Liszt-díjas hegedűművész közreműködésével. A Nyitóhangverseny napján nyílt meg a „Zeneközelben” – 20 kép a 20 éves Szeberényi Gusztáv Adolf Evangélikus Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium anyagából című kiállítás, mely a zenei napokat követően is megtekinthető augusztus 1-ig a kulturális központ kápolna termében.
Másnap a békési református templom adott otthont Kuzma Levente orgonaművész és Somogyi Anita operaénekes lélekemelő előadásának. Átívelve időt és teret, varázslatosan szép műsorukban többek között Bach és Mozart művek csendültek fel.
 
A következő napokban a zenei napok vendégeként köszönthettük Matuz István Kossuth-díjas fuvolaművészt, aki Kancsár Vera zongoraművész közreműködésével igazi templomi darabokat szólaltatott meg, például Bach, Mozart és Schubert tollából, de elhangzott egy saját feldolgozás is – egy híres japán dal átirata – Sakura, sakura címmel.
A Pro Musica Fúvósötös telt házas hangversenye folytatta a fúvós hangszeres előadások sorát.  A zenekar tagjainak virtuóz játékában különböző zenei irányzatok dallamai váltakoztak fület gyönyörködtető összhangban.
Nagy sikerrel zárult az idén 6. alkalommal megrendezett Nemzetközi Fúvószenekari Találkozó is, melyen a Békés Városi Ifjúsági Fúvószenekar a Debreceni Ifjúsági Movie Bandet, a Gyergyószentmiklósi Fúvószenekart és Csorvás Város Fúvószenekarát és Majorette Csoportját látta vendégül.
Szép számmal vettek részt tehetséges fiatalok a Nemzetközi Fuvolakurzuson és a Nemzetközi Vonószenekari Táborban, ahol házi hangversenyeken és zárókoncerten mutathatták be tudásukat, valamint tartalmas időtöltést nyújtott a „Szép Magyar Beszéd” Békés-tarhosi Olvasótábor is, melyen interaktív feladatok és igényes olvasmányélmények várták a diákokat.
 
A zongoratanárok regionális képzési napján „Hogy is kezdődött?” címmel Szokolay Sándor zeneszerző diákéveiből származó levélgyűjtemény bemutatásán, valamint könyv, kotta és lemezbemutatóján vehettek részt az érdeklődők. Az ismeretterjesztő előadások sorában fontos megemlíteni a Református „Magvetés” Konferenciát, mely a „Szentlélek munkája egykor és most” címmel számos látogatót vonzott a református templomba.
Tokaji Gábor, egykori iskolaigazgató tiszteletére emléktáblát avattak a Dr. Hepp Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola falán a Békési Városvédő és Szépítő Egyesület szervezésében, valamint sor került a Békés-tarhosi Zenebarátok Körének éves közgyűlésére is a tarhosi Wenckheim-kastélyban.
 
Természetesen idén sem maradt el a Sebestyénné Farkas Ilona karnagy által összefogott Békés-tarhosi Kórustalálkozó, mely immár 15. alkalommal töltötte meg zengő énekszóval a helyi református templomot. Vendégünk volt a Kovásznai Pokolsár Egyesület amatőr színjátszó csoportja is, akik Tamási Áron: Hullámzó vőlegény című darabját mutatták be nagy sikerrel.
A színházi és zenei események mellett a tánc szerelmesei sem maradtak igényes programok nélkül, hiszen idén, egyedülálló módon egy különleges előadás is színesítette a zenei napok programját. Június 25-én este „Hegedűtől a balettcipőig” címmel egy kulturális barangolásra invitáltuk a kamarazene és a tánc iránt érdeklődőket. A Budapesti Filharmóniai Társaság muzsikusainak előadása indította az estét, majd az InternationBalLET nemzetközi sztártáncosainak különleges produkciója varázsolta el a közönséget, mely vastapssal köszönte meg a műsort.
A rendezvény gazdag programkínálatában a népzene és néptánc iránt érdeklődők is találhattak igazi csemegéket. A Suttyomba Zenekar idén újra ellátogatott a kulturális központba egy koncert erejéig, valamint ők gondoskodtak az élőzenéről a Belencéres Néptáncegyüttes Gálaműsorán és az azt követő táncházban is, mely a zenei napok egyik legnépszerűbb rendezvénye. Évről évre nemcsak telt házas érdeklődés, de minden alkalommal vastaps is kíséri a néptáncos fiatalok szemet gyönyörködtető táncát.
A zenei napok kapuit az idén 30 éves, méltán híres Csík Zenekar koncertje zárta. Az autentikus népzenén kívül többek között Kispál és a Borz, Quimby, Hobo, Presser Gábor és Cseh Tamás átdolgozásokat is hallhattunk a hol lassú, hol pörgős muzsikákat megszólaltató, jó hangulatú koncerten.
 
Ezúton is köszönjük támogatóinknak, média partnereinknek és társszervezőinknek, hogy hozzájárultak a rendezvény sikerességéhez.
 
Találkozzunk 2019-ben is!