Navigáció

Tisztelt Kollégák, kedves Szülők és Ifjú Muzsikusok!

A Kecskeméti Gábor Kulturális Központ ebben az évben is megrendezi Békésen a Nemzetközi Vonószenekari Tábor és Kurzust, a XLIII. Békés-tarhosi Zenei Napok keretében.
A tábor június 15-én szombaton kezdődik és június 21-ig tart. A szállást 15:00 óráig kell elfoglalni, ezután rövid tábori megnyitót tartunk. A következő napokban megtekintjük a programsorozat nyitóhangversenyét, s más olyan koncerteket, melyek a táborozók számára is érdekesek lehetnek. Végül június 21-én pénteken hagyományos záró hangversennyel ér véget az egy hetes közös munka és kikapcsolódás. A résztvevők napi tevékenysége a város központjában található művészeti iskolában zajlik, szállásunk a közeli Petőfi utcai középiskolai kollégiumban lesz, az étkezés a néhány perces sétát igénylő, kiváló konyhával rendelkező Dübögő étteremben történik.

Országszerte számos zenei tábor várja nyaranként az ifjú muzsikusokat, de ezek közül is kitűnik tartalmasságával, sokszínűségével ez a vonószenekari tábor, amely több évtizedes múlttal büszkélkedhet.
A tábor keretében lehetőség nyílik egyéni kurzusórák igénybevételére is. A délelőtt-délután tartott zenekari szólampróbák, majd összpróbák mellett ki-ki rugalmasan részt vehet a beosztás szerinti hegedű, vagy cselló óráján. Nagybőgőn játszó fiatalokat is szívesen látunk, bár számukra nem tudunk kurzusórákat biztosítani, ők elsősorban a zenekari, kamarazenei produkciókban kaphatnak szerepet. A hegedűkurzus vezetője idén is S. Dobos Márta, a művészeti tudományok doktora, Artisjus-díjas hegedűművész, kurzusvezető, a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karának docense lesz, immár 27. alkalommal. A csellókurzus vezetője pedig Papp László csellóművész lesz. Előd Bernadett Lausanne-ból a tábor elkötelezett támogatójaként érkezik már sokadik alkalommal közénk. Az első hegedűsök szólampróbáinak vezetésén túl ő segíti a mindig érdekes és színvonalas kamarazenei produkciók létrejöttét.

A tábor ideje alatt a résztvevők folyamatosan járhatnak zongorás próbákra, s a hét második felében sorra kerülő házi hangversenyeinken Nátor Éva és Rázga Áron zongorakísérők közreműködésével játszhatják el a már repertoáron lévő, vagy épp a kurzuson megtanult műveket. A zenekari munka előkészületei a szólampróbákkal kezdődnek, de kedd délutánra menetrend szerint érkezik Werner Gábor, a Budapesti Dohnányi Szimfonikus Zenekar karmestere, aki évek óta visszatérve vezényli a tábori zenekart. Zenei elképzeléseit gyakorló csellistaként – egy-egy zenei megoldást a hangszerén is bemutatva – adja át az ifjú muzsikusoknak.

A második hegedű szólamának foglalkozásait Bánfi Judit tanárnő vezeti, aki már hosszú évek óta részt vesz a tábor mindennapjaiban, s nélkülözhetetlen tapasztalatainak, kreativitásának köszönhetően a hét során számtalan játékos feladattal segíti a hagyományos békési tábori hangulat megteremtését. Kevés idő áll rendelkezésre, mégis évről évre mindig nagyszerű produkciók születnek. A hét közepén tartjuk meg szokásos házi hangversenyeinket, majd csütörtökön elutazunk a gyulai Nádi Boldogasszony Katolikus Plébániatemplomba, hogy néhány szóló és kamara produkcióval kiegészített zenekari hangversenyt adjunk az érdeklődőknek.

A táborban reggeltől estig igényes, tartalmas, a résztvevők egyéni teherbírásához alkalmazkodó szakmai munka folyik, hangok töltik be a művészeti iskola utolsó szegletét is, a zenéről, a muzsikálásról szól minden. Az esti programok hivatottak oldani a nap fáradalmait. Minden estére jut valami érdekesség, ami próbára teszi a tudást, kreativitást, de mindemellett a rekeszizmokat is. A tábor szokásai szerint a szobák csapatokba szerveződnek, s már a hétfői „bemutatkozó esten” minél szellemesebben, ötletesebben kell bemutatniuk magukat. A produkciókat a tábor kurzusvezetői, tanárai értékelik.

Az elmaradhatatlan „svájci est” és egyéb programok színesítik az esti összejöveteleket. A csütörtöki, mindig emlékezetes búcsúesten pedig korona kerül a tábor királynőjének és királyának fejére. A békési tábor egyik különlegessége, hogy hagyományai szerint remekül ötvözi a komoly szakmai munkát a jókedvvel, színvonalas kikapcsolódással. Aki ezt fiatalabb korában megtapasztalja, éveken keresztül visszavágyik hozzánk.

Mindenkit szeretettel várunk ez évi táborunkba, aki már elmúlt 12 éves, ígéretesen játszik hangszerén, vagy épp zenei pályára készül. Minden további kérdésre szívesen válaszol Sándor Ottó táborvezető a sandor.otto@gmail.com email címen, vagy a +36 70/944-4215 telefonszámon vagy Csökmei Gábor kurzustitkár a csokmei.gabor@bekesikultura.hu email címen, vagy a +36 20/400-2337 telefonszámon.

/Sándor Ottó csellótanár, táborvezető/

A jelentkezési lap visszaküldésének és a 10.000 Ft-os első részlet befizetésének / átutalásának határideje: 2019. május 31.

Békés Városi Kecskeméti Gábor Kulturális, Sport és Turisztikai Központ
5630 Békés, Jantyik M. u. 23-25. T/F: (+36) 66/411-142
E-mail: bekesikultura@bekesikultura.hu

A 10.000 Ft-os első részletet kérjük a jelentkezéssel egy időben befizetni az Erste Banknál vezetett 11600006-00000000-25170777 számlára. A megjegyzés rovatba legyen szíves beírni a kurzus és a résztvevő nevét.

A teljes részvételi díj befizetésének határideje 2019. június 10.
A befizetésről számlát állítunk ki az Ön által megadott számlázási címre. Ennek hiányában lakcímre szóló számlát készítünk, amit utólag nem tudunk módosítani.
A jelentkezőknek a megadott elérhetőségükre (postacím, email cím) részletes tájékoztatást küldünk a tudnivalókról.

Jelentkezéshez kérjük kattintson ide és töltse ki a jelentkezési lapot.
A táblázat automatikusan kiszámolja a részvételi díjat.