Navigáció


A Déryné Program támogatásával 2020. október 22-én 19:00 órától, a XLIV. Békés-tarhosi Zenei napok keretében, a békési Kecskeméti Gábor Kulturális Központban kerül bemutatásra Herczeg Ferenc „Déryné ifjasszony” című népszínműve két felvonásban, Vidnyánszky Attila rendezésében.

„De mi a célja az örökös kóborlásnak? (…) Talán semmi. Olykor mégis azt hiszem, van valami titokzatos célja. Olykor úgy gondolom, mi egy láthatatlan kincset viszünk magunkkal, amelynek bizonyos időre el kell érkeznie valahova. Most mi visszük, – ha kidőlünk, vállára veszi más, – de egyszer csak elérkezik oda, ahol szükség van rá.”
A magyar nyelvű színjátszás kivívóiként tiszteljük a vándorszínészeket, ezeket az eltökélt alakokat, köztük az olyan nagy formátumú személyiségekkel, mint Déryné is volt.
Az előadás főhajtás a magyar színjátszás hőskora előtt, ahol romantikus szerelmek, nagy fellángolások, szenvedélyes viszonyok szövevényében hol küszködnek, hol csatát nyernek hivatásuk, a magyar nyelvű színjátszás ügyéért folytatott küzdelemben. A színpadon megelevenedő milliőt átszövi a színház erejébe vetett hit, ezért a láthatatlan bizonyosságért zajló folytonos törekvés, melyben ki-ki a maga tehetségével, leleményességével vagy éppen fondorlatával próbál érvényesülni. Herczeg Ferenc kalandokkal, tréfákkal, felfokozott érzelmekkel kikövezett színművét a színészek hangszeres játéka teszi még virtuózabbá.

Szereposztás:
Gróf Szepessy Teodor JANKA BARNABÁS
A Grófné SZEMERÉDI BERNADETT
Aladárka, kisfiuk TURI CSONGOR/ DÁNYI BENCE
Thuretzky SZÉPLAKY GÉZA
Etelka, a felesége FABÓK MARIANN
Gabi, gyámfiuk HORVÁTH MÁRK
Déryné TARPAI VIKTÓRIA
Szentpétery Zsigmond DÁNIELFY GERGELY
Szentpétery Zsuzsika VAS JUDIT GIGI
Kilényi HAVASI PÉTER
Luby TURI BÁLINT
Lubyné LOSONCZI KATA
Gál DÁNYI KRISZTIÁN
Nimling IVASKOVICS VIKTOR
A fuvaros HABODÁSZ ISTVÁN
Jankó, huszár KÁRPÁTI BARNABÁS
Borcsa, szolgálóleány GULYÁS GABRIELLA/ BÁCSI BETTI

Rendezőasszisztens: KERNÁCS PÉTER
Jelmeztervező: KISS ZSUZSANNA
Díszlettervező: CSÍKI CSABA
RENDEZŐ: VIDNYÁNSZKY ATTILA

Jegyár: 200 Ft/fő
Az előadás kedveszményes jegyára a Déryné Program hozzájárulásának köszönhető.

Felhívjuk figyelmüket, hogy a XLIV. BÉTAZEN műsorfüzetében és plakátján az előadás téves kezdési időponttal jelent meg. A jó kezdési időpont: 19:00 óra!
Bővebb információ a 66/411-142-16-os melléken.

Jegyvásárlási lehetőség személyesen, a kulturális központ (Békés, Jantyik Mátyás u. 23-25.) információs pultjánál.

Minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk!