Navigáció

A címben is említett varázslatot akár szó szerint is érthetnénk, mivel a 2020. október 4-én, 17 órai kezdettel megtartott XLIV. Békés-tarhosi Zenei Napok nyitóhangversenyének közönsége nem sokszor láthatott még olyat, hogy a művész hozzá sem ér hangszeréhez, úgy játszik rajta. Az 1959-ben alapított, nagy múltú, Békés Megyei Szimfonikus Zenekar vendégművésze Illényi Katica eMeRTon, Artisjus, Liszt Ferenc-díjas magyar hegedű- és theremin művész, énekes, Érdemes és Kiváló Művész, a Magyar Művészeti Akadémia Zeneművészeti Tagozatának köztestületi tagja volt, aki különleges hangszerével ámulatba ejtette közönségét. Leon S. Theremin szentpétervári fizikus és gordonkaművész 1920-ban találta fel a világ első elektronikus hangszerét, melyen az előadó annak megérintése nélkül játszhatott. Katica az egyetlen Magyarországon, aki ezen hangszerrel koncertezik. Az egyedülálló bemutatóval egybekötött hangversenyen a művésznő még egy Harley-Davidson motor hangját is megelevenítette előttünk, és mesélt arról is, hogy használták a theremint a régi sci-fi filmek aláfestő zenéihez.
A kiváló, Békés Megyei Szimfonikus Zenekar tagjait, akik a megye településeinek zenetanárai, most is Gál Tamás Liszt-díjas karmester, Érdemes Művész vezényelte.
Az est repertoárjában a következő műsorszámokat hallhatta a közönség, ahol egy-egy mű esetében Illényi Katica theremin vagy hegedűjátékán túl énekhangjában is gyönyörködhettünk:

Bach: E-dúr Preludium
Edith Piaf: La vie en rose
Massenet: Thais Meditation
J. Gade: Jealousy tangó
V. Youmans: Tea for two
Morricone: Once upon a time
Lehár: Dein ist mein ganzes Herz
A. Courage: Star Trek
Liszt rapszódia No.2.
Edith Piaf: Miért van szerelem
Piazzolla: Libertango
Kodály: Esti dal