Navigáció

Az idei évben a megszokott időponthoz képest pár hónappal később került megrendezésre Békés város nagy hagyománnyal rendelkező zenei programsorozata, a Békés-tarhosi Zenei Napok, mely színvonalas és változatos programokkal várta immár 44. alkalommal az érdeklődőket.
A klasszikus koncertek mellett, trianoni emlékműsor, színházi előadás, zenei kurzus, valamint népzenei koncert is szerepelt a palettán.
A zenei fesztivál beharangozóján, 2020. szeptember 29-én a Békés Városi Ifjúsági Fúvószenekar, Bagoly László karmesterrel, a fesztivál művészeti vezetőjével, muzsikaszóval köszöntötte és invitálta a békésieket a rendezvénysorozatra.
Néhány nappal később, október 4-én, vasárnap a Békés Megyei Szimfonikus Zenekar hangversenyével hivatalosan is megnyitotta kapuit a rendezvénysorozat, melyen Dr. Ragány Miksa, az Emberi Erőforrások Minisztériuma előadóművészeti főosztályának vezetője mondott köszöntőt. Az est különleges vendége Illényi Katica eMeRTon, Artisjus, Liszt Ferenc-díjas magyar hegedű- és theremin művész, énekes volt, aki a szimfonikus zenekarral karöltve – Gál Tamás Liszt-díjas karmester, Érdemes Művész vezényletével – egy igazán különleges koncerttel ejtette ámulatba a közönséget. A hangverseny utáni állófogadáson Vámos Zoltán, Békés város alpolgármestere mondott pohárköszöntőt.
Október 6-án Magyarország legismertebb és legnépszerűbb dixieland zenekara, a Benkó Dixieland Band volt a Békés-tarhosi Zenei Napok vendége.
A rendezvénysorozat programkínálatában idén is szerepelt a népzene. A Suttyomba Zenekar október 9-én látogatott el a kulturális központba egy koncert erejéig, melyen kis-magyarországi és erdélyi magyar népzenét hallhattunk.
Nagy sikere volt a két évvel ezelőtt elindított „Volt növendékeink hangversenyének” is, melyen a békési zeneiskolából művészi pályán továbbtanuló diákok adtak koncertet.
Október 17-én a Kecskeméti Gábor Kulturális Központ adott otthont a VII. Békési Fúvószenekari Találkozónak, melynek házigazdája a Bagoly László karnagy által dirigált Békés Városi Ifjúsági Fúvószenekar volt, vendégként pedig a Szőke Ferenc karnagy által vezényelt Lakiteleki Tűzoltózenekart köszönthettük.
Másnap Dévai Nagy Kamilla Liszt-díjas, Érdemes Művész és Meister Éva erdélyi származású, Magyar Művészetért Díjas színművész, a Magyar Kultúra Lovagja közös – “Túl ötven erdőn – 1920-2020” című – előadása a trianoni békeparancs utáni magyar életérzésről, az egyén és a közösség tragédiájáról, az összetartozásról szólt.
A Déryné Program támogatásával a kulturális központ színpadán került bemutatásra Herczeg Ferenc „Déryné ifjasszony” című színműve, Vidnyánszky Attila rendezésében. A Déryné Széppataki Róza operaénekesnő életútját bemutató darabban a 17 fős színészi gárda nem csak prózai tudásával kápráztatta el a nagyérdeműt, hanem hangszeres játékával is.
Szép számmal vettek részt tehetséges fiatalok a hagyományteremtő szándékkal, idén első alkalommal megrendezett Fafúvós kurzuson, melynek végén színvonalas, jó hangulatú zárókoncerten mutathatták be tudásukat.
Az eseménysorozatot október 31-én, a békési református templomban – Kálmán Tibor polgármester záró gondolatait követően – három kiváló előadóművész, a Kossuth-, Liszt- és Prima Primissima-díjas Miklósa Erika operaénekesnő, Somogyi-Tóth Dániel orgonaművész valamint Tóth László trombitaművész közös koncertje zárta.

Ezúton is köszönjük támogatóinknak, média partnereinknek és társszervezőinknek, hogy hozzájárultak a rendezvény sikerességéhez.

Találkozzunk 2021-ben is!

Támogatóink és partnereink:
Békés Város Önkormányzata
Emberi Erőforrások Minisztériuma
Emberi Erőforrások Támogatáskezelő
Nemzeti Kulturális Alap
Alapítvány a Megújuló Tarhosért
Behir
Békés Mátrix
Békés Megyei Hírlap
Békés TV
Békési Fúvószenekari Közhasznú Egyesület
Békési Református Egyház
Békési Újság
Békés-tarhosi Zenebarátok Köre
Beol
Csaba Rádió
CsabaTV
Déryné program
Szokolay Sándor Alapfokú Művészeti Iskola, Békés
GA-Pix Fotó Kft.
Gemma Cégcsoport
Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Békési Szervezete
Körös Hírcentrum
Mega Rádió
Piacfelügyelet, Békés
Programturizmus
Rádió 1
Suttyomba Alapítvány
Szentháromság Plébánia, Békés
Békés Megyei Turisztikai Iroda
Városházi Krónika