Navigáció

2021. szeptember 6-án, hétfőn, 18 órától a Rosette vonóskvartett koncertjére várunk minden kedves érdeklődőt a Békési Galériába.

A vonósnégyes tagjai kezdetben önkéntesen tartották „beszélgetős” koncertjeiket iskolákban és baráti meghívásoknak eleget téve, majd a pozitív visszhangnak köszönhetően már szélesebb közönség előtt is fellépnek.
Nevük a Rosette-i kőhöz kapcsolódik, amelyet 1799-ben, a napóleoni háború alatt talált meg egy francia tiszt a Nílus deltájában. Akkor még nem sejthette, hogy korszakalkotó kultúrtörténeti felfedezéshez találta meg a kulcsot, hiszen ennek a kőtáblának a segítségével sikerült 1400 év után, megfejteni az egyiptomi hieroglifákat. Ennek analógiájára a Rosette kvartett is minden igyekezetével azon van, hogy sikerrel dekódolja a vonalakba zárt különféle köröket és mindenféle egyéb absztrakt jeleket, megteremtve mindezzel annak a csodának a lehetőségét, hogy az idő dimenzióján áthatolva, több száz évvel ezelőtt élő embertársaink, zeneszerző géniuszok lelkének legapróbb rezdüléseit, a koncertjeiken résztvevő közönség lelkéhez eljuttassák.

Békési előadásuk során többek között Beethoven és Dvořak szólal meg csellón, brácsán és hegedűkön. A zeneművek átkötéseként pedig értékes háttérinformációk, történetek hangzanak majd el.

A Rosette vonóskvartett tagjai:
Vereb Balázs hegedűművész, a Rosette Quartet alapítója
Tallián András, a Magyar Állami Operaház zenekar szekundszólam helyettes vezetője
Porzsolt György, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar brácsa szólamvezetője
Sabján Anikó, a Magyar Állami Operaház zenekarának tagja, a Szent István Konzervatórium csellótanszakának vezetője

Az előadás ingyenes és védettségi igazolvány nélkül látogatható.
Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt!

Társrendező és támogató: Rosette vonóskvartett