Navigáció


Az előadás legfőbb célja az volt, hogy bemutassa azokat az egyházi dallamokat, énekeket, zeneműveket, melyek máig szolgálják a komoly- és könnyűzene alapjait, és három zenetörténeti korszakhoz kapcsolódtak: középkor-, reneszánsz kor barokk kor. Az előadás első része a középkor egyházi zenei fejlődését mutatta be a II. századtól egészen a Gregorián énekekig, a kottaírás fejlődésén keresztül. Az itt említett műfajokat zenei szemelvények mutatták be. Az ősi gregorián dallamot és a Szent János himnuszt a Békési Szegedi Kis István Református Gimnázium Leánykara adta elő, melynek karvezetője maga az előadó: Takácsné Szabó Edina volt.

A második blokkban a reneszánsz egyházi és hangszeres zenetörténeti fejlődését hallhatták a megjelentek. Az itt elhangzó történelmi eseményeket hozzáillő zenei szemelvények illusztrálták: Palestrina: Cultor Dei, előadta a Békési Kistérségi Óvoda és Bölcsőde Kórusa, vezényelte: Kocsorné Krizbai Anna, a protestáns egyházi énekek közül Luther Márto énekét: „Erős vár a mi Istenünk”, címmel a Szegedi Kis István Református Gimnázium Leánykar adta elő.

A reneszánsz – és barokk kor közötti átmenetet Prorok Annabella, a Szokolai Sándor Alapfokú Művészeti Iskola diákjának előadása vezette át, aki James Hook: G. dúr szonáta I. tételét játszotta furulyán. Az utolsó blokkban a barokk zeneszerzők műveitől lettek ismertetve a kor egyházi és világi műfajai. Ebben hallhattuk a legszínesebb zenei szemelvényeket:
– Soós Levente: J. S. Bach: h- moll szvitjét marinbán,
Simon Boglárka és Szatmári Anikó: Vivaldi: a- moll versenymű 1. tételét két hegedűn
Kun Rajmund orgonaművész: Bach: Toccata d- moll, „Rakéta” Prelúdium és fuga, Vivaldi: a- moll hegedűversenyét orgonán adták elő.

Az énekes műfajok ismertetésénél, Pörneki Anikó énekművész előadását hallhattuk, aki Händel operájából mutatott be egy áriát: Rinaldo áriája címmel. Az előadást a Békési Kistérségi Óvoda és Bölcsőde Kórusának utolsó műsorszáma, Giovanni Battista Martini: Jésu Rex című műve volt.