Navigáció

Szombat délután zsúfolásig megtelt a Békési Galéria nagyterme, ugyanis három év kihagyás után, a XLVII. BÉTAZEN keretében ekkor került sor a Nemzetközi Vonószenekari Tábor és Kurzus záróhangversenyére.

A Szokolay Sándor Alapfokú Művészeti Iskola által június 26. – július 1. között működtetett vonószenekari táborának ifjú növendékei táborzáró koncertjükkel fantasztikusan szép zenei élményt nyújtottak mind a családtagjaiknak és mindazon nézőnek, akik zenebarátként a teremben ott voltak.

A koncert első részében egyéni szólisták, duók és triók előadásának, a koncert második részében pedig a tábor minden növendékét magában foglaló zenekar előadásának tapsolhatott a közönség. 

Mint a korábbi vonós táborok során, a hegedűkurzus vezetője ez alkalommal is Dr. S. Dobos Márta – Artisjus és Halász Ferenc díjas hegedűművész, Mestertanár, a Szegedi Tudományegyetem Vántus István Gyakorló Zeneművészeti Szakgimnázium hegedűtanára, a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Kar ny. főiskolai docense, volt.

A csellókurzus vezetője Pólus László, a Magyar Állami Operaház művésze, vezető csellistája, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának gordonka főtárgy tanára volt.

Az első és második hegedű zenekari szólamok betanítását, valamint a kamarazenei produkciók megvalósulását Uhrin Viktor – hegedűművész, a Békéscsabai Bartók Béla Művészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola tanára, valamint Bagi Márta – a gödöllői Frederic Chopin Zenei Alapfokú Művészeti Iskola hegedűtanára segítette.

A táborvezető idén is Sándor Ottó, a Gyulai Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola tanára volt.

A tábori munka és a zárókoncert zongorakíséretét Rázga Áron zongoraművész, a Békéscsabai Bartók Béla Szakgimnázium tanára látta el. A tábor és koncert karmestere Bolyki Zoltán volt, aki a televízióból ismert „Virtuózok” című klasszikus komolyzenei tehetségkutató műsor gálahangversenyeit évről-évre vezényli – a Divertimento Kamarazenekar vezetője.

A XLVII. Békés-tarhosi Zenei Napok szakmai program megvalósítását a 2023. évben a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.