Navigáció

Intézményünk, a Békés Városi Kulturális Központ, Könyvtár, Múzeum és Sport Nonprofit Kft., tovább ápolva és őrizve a közel fél évszázados hagyományt, ez évben június 18. – július 02. között rendezte meg a Békés-tarhosi Énekiskola örökségére és a néhai Gulyás György tevékenységére épülő Békés-tarhosi Zenei Napokat. A több, mint két hetes fesztivál alatt összesen 12 esemény, előadás valósult meg, valamennyi zenei kultúránk, helyi értékeink bemutatása és megőrzése érdekében.

Az évenként megrendezett Békés-tarhosi Zenei Napok, mint fesztivál, a magyarság-műveltség-zeneiség hármas egységében működik, építve az egykori Tarhosi Énekiskola hagyományaira, mely már a Magyar Értéktár része.

A közel ötven éves zenei esemény koncepciója hármas tagoltságra épül, idén sem volt ez másként: hangversenyek, táborok, kiegészítő, kísérő rendezvények. A közönség igényeire reagálva, igyekszünk minden évben ismert és elismert komoly- és könnyedebb zenei műfajt képviselő énekeseket, hangszeres szólistákat, valamint zenekari fellépőket is meghívni zenei fesztiválunkra.

A korábbi évekhez híven, a zenei fesztivál nyitóhangversenyének főszereplője ez alkalommal is a Békés Megyei Szimfonikus Zenekar volt. Az est karmestere Somorjai Péter, szólistája pedig Somogyi Júlia fuvolaművész. A zenekar támogatásával, a zenei fesztivál plusz programelemeként a Békés Megyei Szimfonikusok Kamarazenekarának vonósmuzsika válogatását is meghallgathatta az értő közönség a polgármesteri hivatal dísztermében.

A programsorozat központi eleme a nyitóhangverseny mellett a XVIII. Békés-tarhosi Kórustalálkozó, melynek szakmai vezetője Sebestyénné Farkas Ilona karnagy volt. A meghívott kórusok között több, fiatal csoporttagokat felvonultató, friss, fiatalos lendületet képviselő előadónak örvendhettünk.

A fenti kórustalálkozó sikere is azt mutatja, hogy nagyon fontos a fiatal tehetségek bemutatása, így a „Volt növendékeink hangversenye” most is megállta helyét a világhírű előadók sorában.

Új helyszínen, a békési Erzsébet-ligetben lévő „Gödör” területén kerül megrendezésre a Békés-tarhosi Zenei Napok egyik leglátványosabb programelemének mondható rendezvénye, a X. Fúvószenekari Találkozó, melytől szintén elmondható, hogy a közreműködő zenekarok tagjainak zöme bár még az ifjúsági korosztályba tartozik, a közönség mégis igen magas színvonalú produkcióknak tapsolhatott.

A helyi református templomban általában orgona esttel kedveskedünk vendégeinknek. Most itt egy más jellegű programmal találkozhatott, aki ellátogatott a „Barangolás az egyházi zene világában középkortól Händel-ig” c. ismeretterjesztő előadásra.

Több mint tíz éve annak, hogy a fesztivál nyitott a népzene és néptánc felé is. Hazánk több táján barangolhattak a dallamok szárnyán mindazok, akik ellátogattak Zsikó Zsuzsanna Junior Príma díjas népdalénekes és Dudás Klára Arany Pálma díjas citeraművész közös műsorára a Szentháromság Plébánia közösségi termébe.

Az egyik legnagyobb érdeklődésre a tizennyolc éve fennálló békési Belencéres Néptáncegyüttes gála műsora tarthatott számot. Rengeteg pozitív visszajelzést kapott az előadás.

A Békés-tarhosi Zenei Napok nem csupán egy komolyzenei programsorozat, hanem lélekkel teli, az egykori tarhosi diákok lelkesedését és szellemét megőrző, helyi hagyományokkal és előadókkal színesített, a helyiek által erkölcsileg maximálisan támogatott örökség.

Igyekszünk mindig valami újat belecsempészni a várt, már évek óta az előadások alapjául szolgáló hangversenyek, előadások közé.

Az idei évben két, egy kicsit a könnyedebb zenei műfajok felé kikacsintó programmal is sikerült osztatlan közönségsikert aratnunk. Az egyik Dolhai Attila és Janza Kata musical estje volt. A másik pedig a „Békés 50” Jubileumi Gálaműsor, melyben öt Békésről elszármazott fiatal művész lépett fel a nagyközönség előtt a kulturális központ színpadán.

Maradandó élményekkel térhettek haza mindazon hangszeres növendékek is, akik idén részt vettek a Szokolay Sándor Alapfokú Művészeti Iskola Nemzetközi Vonószenekari Táborában, melynek zárásaként egy nagysikerű koncertet adtak a Békési Galériában.

Ingyenes előadásokkal kívántuk megteremteni a lehetőségét annak, hogy bárki anyagi ellenszolgáltatás nélkül is részese lehessen zenei kultúránknak, helyi értékeinknek és hagyományainknak, és szellemi táplálékot találhasson az előadássorozat műsoraiban. Fizetős rendezvényeink ára ugyanakkor messze elmaradt attól az árszínvonaltól, amely a hasonló művészeti produkciókat jellemzi. Így Békés és környéke egy szerény mértékben árazott, ám valóban számos világszínvonalú produkciót felsorakoztató fesztivál részese lehetett.

A XLVII. Békés-tarhosi Zenei Napok szakmai program megvalósítását a 2023. évben a Magyar Művészeti Akadémia támogatta. 

A XLVII. Békés-tarhosi Zenei Napok támogatója az NKA: