Navigáció

Tisztelt Kollégák, kedves Szülők, ifjú Muzsikusok!

Örömmel értesítünk benneteket, hogy ebben az évben ismét megrendezésre kerül Békésen a Nemzetközi Vonószenekari Tábor és Kurzus, a XLVII. Békés-tarhosi Zenei Napok keretében. A tábor június 26-án hétfőn kezdődik. A tábor ideje alatt a zenei napok programjait a résztvevők ingyen látogathatják. A szakmai tábor július 01-én szombaton, a hagyományos záró hangversennyel ér véget.

A résztvevők napi tevékenysége a város központjában található Szokolay Sándor Alapfokú Művészeti Iskolában zajlik. A szállás a közeli kollégiumban, az étkezés étteremben történik.

Országszerte számos zenei tábor várja nyaranként az ifjú muzsikusokat, de ezek közül is kitűnik tartalmasságával, sokszínűségével ez a vonószenekari tábor, amely több évtizedes múlttal büszkélkedhet. A zenekari tábor keretében lehetőség nyílik egyéni hangszeres órák igénybevételére is. Ezeket a tanulók a délelőtti és délutáni zenekari szólampróbák, összpróbák ideje alatt egyéni megbeszélés szerint látogathatják. Nagybőgőn játszó fiatalokat is szívesen látunk, bár számukra nem tudunk egyéni órákat biztosítani, ők elsősorban a zenekari, kamarazenei produkciókban kaphatnak szerepet.

A hegedűkurzus vezetője Dr. S. Dobos Márta – Artisjus és Halász Ferenc díjas hegedűművész, Mestertanár, a Szegedi Tudományegyetem Vántus István Gyakorló Zeneművészeti Szakgimnázium hegedűtanára, a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Kar ny. főiskolai docense.

A csellókurzus vezetője Pólus László, a Magyar Állami Operaház művésze, vezető csellistája, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának gordonka főtárgy tanára lesz.

Uhrin Viktor – hegedűművész, a Békéscsabai Bartók Béla Művészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola tanára, valamint Bagi Márta – a gödöllői Frederic Chopin Zenei Alapfokú Művészeti Iskola hegedűtanára, akik az első és második hegedű zenekari szólamok betanítása mellett, a kamarazenei produkciók megvalósulását segítik.

A tábor ideje alatt a résztvevők folyamatosan járhatnak zongorás próbákra. A házi hangversenyek alkalmával lehetőség nyílik a már repertoáron lévő, vagy éppen a kurzuson megtanult művek előadására.

A zongorakíséretet Rázga Áron zongoraművész, a Békéscsabai Bartók Béla Szakgimnázium tanára látja el. A tábor karmestere Bolyki Zoltán, aki a televízióból ismert „Virtuózok” című klasszikus komolyzenei tehetségkutató műsor gálahangversenyeit évről-évre vezényli – a Divertimento Kamarazenekar vezetője.

Kevés idő áll rendelkezésre, mégis évről-évre mindig nagyszerű produkciók születnek. A hét közepén tartjuk meg szokásos házi hangversenyeinket, majd csütörtökön várhatóan elutazunk a gyulai Nádi Boldogasszony Katolikus Plébániatemplomba, ahol néhány szóló és kamarazenei produkcióval kiegészített zenekari hangversenyt adunk az érdeklődőknek.

A táborban reggeltől estig igényes, tartalmas, a résztvevők egyéni teherbírásához alkalmazkodó szakmai munka folyik, hangok töltik be a művészeti iskola utolsó szegletét is, a zenéről, a muzsikálásról szól minden. Az esti programok hivatottak oldani a nap fáradalmait.

Minden estére jut valami érdekesség, ami próbára teszi a tudást, kreativitást, de mindemellett a rekeszizmokat is. A tábor szokásai szerint a szobák csapatokba szerveződnek, és már a hétfői „bemutatkozó esten” minél szellemesebben, ötletesebben kell bemutatkozniuk a gyerekeknek. A produkciókat a tábor kurzusvezetői, tanárai értékelik.

A pénteki, mindig emlékezetes búcsúesten pedig korona kerül a tábor megválasztott királynőjének és királyának fejére. A békési tábor egyik különlegessége, hogy hagyományai szerint remekül ötvözi a komoly szakmai munkát a jókedvvel, színvonalas kikapcsolódással. Aki ezt fiatalabb korában megtapasztalja, éveken keresztül visszavágyik hozzánk.

Táborvezető Sándor Ottó, a Gyulai Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola tanára.

A hatnapos szakmai tábor díja 45.000 Ft/fő, amelyet minimum 20 fő jelentkező esetén tudunk megvalósítani. További felvilágosítást hamarosan küldök.

Minden kérdésre szívesen válaszolok a zeneszbagoly@gmail.com email címen, vagy a 06/30/423 5951-es telefonszámon.

A jelentkezési lap IDE kattintva kitölthető!